Skup poslodavaca u igrama na srecu i predstavnika države

Pola milijarde evra u sivoj zoni

U sedištu Unije poslodavaca Srbije, na inicijativu Udruženja poslodavaca u oblasti igara na sreću JAKTA kao kolektivnog člana UPS, održan je sastanak poslodavaca u igrama na sreću i stranih investitora u ovoj oblasti sa predstavnicima različitih vladinih agencija (Uprava za igre na sreću, Poreska uprava Srbije, Agencija za borbu protiv korupcije, Agencija za sprečavanje pranja novca, Inspektorat za rad Ministarstva rada i socijalne politike, Zavod za mere i dragocene metale, itd).
Teme sastanka bile su ogromna siva ekonomija u oblasti igara na sreću i uređenje oblasti igara na sreću po ugledu na zemlje Evropske Unije.
Predsednica Udruženja JAKTA Mirjana Aćimović iznela je sledeće podatke iz prethodnih istraživanja:
- 60 000 neprijavljenih aparata za igre na sreću
- 1500 nelegalnih kladionica
- godišnji gubitak budžeta na ime nadoknade za nelegalne automate 30 miliona evra
- godišnji gubitak na ime naknade za neprijavljene kladionice 20 miliona evra
- 20 000 nelegalno uvezenih automata godišnje na koje nije plaćen PDV 10 miliona evra godišnje
- preko 50 nelegalnih kockarnica gde se održavaju texas hold on turniri
– gubitak na taksama i porezima 3,5 miliona evra godišnje (procena)
- 32 sajta gde građani mogu da pristupe i igraju on-line, bave se klađenjem, pokerom i video igrama
– gubitak na taksama i porezima 6 miliona evra godišnje (procena)
- preko 10 000 radnika koji rade na crno u nelegalnim kladionicama i kockarnicima

Ukupan obim prihoda crnog tržišta je bezmalo pola milijarde evra, od toga država godišnje gubi 79,5 miliona evra na ime taksi i poreza.
Direktor Uprave za igre na sreću Goran Jadžić izjavio je da je ova Uprava pri Ministarstvu finansija nemoćna jer ima samo šest zaposlenih i jedno službeno vozilo i da sa ovolikim ljudstvom i tehničkim mogućnostima nije moguće krenuti u obimne kontrole po čitavoj Srbiji. Jadžić je izneo i podatak da su kazne za držanje nelegalnih automata svega 2000 din i da će se narednim dopunama Zakona o igrama na sreću te kazne povećati deset puta.
Unija poslodavaca Srbije predložila je formiranje zajedničke radne grupe predstavnika svih nadležnih vladinih uprava i agencija i predstavnika Udruženja JAKTA kao reprezentativnog udruženja u oblasti igara na sreću. U okviru ove grupe nadležne institucije dobiće od legalnih poslodavaca na terenu sve relevantne informacije o kretanjima u sivoj zoni i predlog konkretnih poteza za suzbijanje sive ekonomije u oblasti igara na sreću. Takođe, u okviru grupe biće ostvarena i komunikacija se evropskim ekspertima u oblasti igara na sreću koji će edukovati nadležne institucije u Srbiji i sve važne igrače na tržištu igara na sreću o EU i svetskim standardima koje je potrebno implementirati.

Share