Ujedinjena Srbija protiv onlajn kockanja – blokira sajtove na internetu

Srbija se teško obrušila na razulareni procvat takozvanih ilegalnih veb sajtova za online kockanje dostupnih igračima u zemlji. Propisi su donešeni prošle godine , i njima se ograničavaju neovlašćeni veb sajtovi, ali bez uspeha. Ljudi i dalje imaju na raspolaganju mnoštvo onlajn kazina  tako da je agencija Vlade Republike Srbije- Uprava za igre na sreću preduzela  oštre mere za suzbijanje aktivnosti zahtevajući blokiranje ISP čak 70 online veb sajtova za kladjenje.

Srpski izvor vesti ”Blic” izveštava da su bwin, mybet.com, Oddsmaker, Bet at home, 888sports, Bet fair, getwin, Skybet.com, 888poker i William Hill svi na jcrnoj listi počinilaca. Direktor srpske Uprava za igre na sreću  Aleksandar Vulović rekao je da će “kontrolisati onlajn igranje, dok će u isto vreme omogućiti elektronsko praćenje operatera.” U 2011, kada su novi poreski propisi stupili na snagu, Vulović je za Blic prokomentarisao : “Morali bi da sprečimo pristup ilegalnim sajtovima kako bi imali organizovano tržište, sa vodećim igračima koji bi radili po zakonu i omogućli da država ubira plodove. Trenutno online kockanje je jedan od najprofitabilnijih privrednih grana, a procenjuje se da će prihod udvostruči do 2013. Jednostavno je  pogrešno da država ne prikuplja ni dinar od miliona iz sektora “.

JAKTA-  Srpsko Udruženje priredjivača igara na sreću, ovlašćenih servisera i proizvodjača aprata za igre na sreću, daje punu podršku  planu  IP cenzure Uprave za igre na sreću, rekavši da će to osnažiti zemlju koja   je nedavno usvojila zakon o igrema na sreću. Operateri  aplicirali za licencu za online priredjivanje igara na sreću tvrdeći da su uslovi preveliki a tržište malo i prepunjeno.

Predsednik JAKTE,  Mirjana Aćimović  je čvrsto potvrdila svoj stav, čak i po pitanju donošenja pro-regulative i podsticnja operatera da posluju na ispravan nančin iako je već pokazano da  internet blokiranje ne uspeva, ali barem vlada pokušava.

Članak u originalu možete pročitati ovde.

Share