Pismo načelnika jedinice generalnog direktorata za industriju Evropske Komisije

Načelnik jedinice, generalnog direktorata za industriju, unutrašnje tržište i slobodno kretanje roba i prevenciju tehničkim preprekama Evropske Komisije, g. din Giuseppe Casella uputio je 12. novembra pismo predsednici JAKTA udruženja i predsedniku komiteta za odgovorno priredjivanje igara na sreću Euromat-a g. dji Mirjani Aćimović u kome se zahvalio na doprinosu i stručnom mišljenju u odnosu na draft madjarskog zakona o igrama na sreću.

Načelnik EU komisije g.din Casella je istakao da je povodom restrikcije rada slot aparata u Madjarskoj, iako je prema Direktivi 98/34/EC svakoj zemlji članici omogućeno da proceni da li su ovo fiskalne ili finansijske mere, EU Komisija za usluge ušla u dijalog sa madjarskim vlastima kako bi se ovo pitanje razjasnilo.

Pismo g.dina Casella mozete procitati ovde.

Podsećamo, početkom oktobra ove godine, Državni sekretar Madjarske Janoš Lazar je rekao da su jedan od razlog za zabranu aparata bezbednosni rizici u vezi sa industrijom igara na sreću, ali nije naveo detalje.Lazar je rekao da će zabrana smanjiti prihod od poreza za oko 135 miliona dolara, a vlada planira to da nadomesti regulisanjem i oporezivanjem kockanja preko Interneta.

JAKTA smatra da je ovakva mera madjarskog regulatora odstupa od evropskih  principa društveno odgovornog priređivanja igara na sreću koji su preporučeni još za vreme švedskog predsedništva 2009 (Council of the European Union, 16571/09), a odnose se na faktore rizika i dostupnost kockanja naročito preko interneta. U poslednjim godinama u mnogim državama kocka ima povećanu dostupnost na internetu i to je razlog da se u velikoj većini zemlje EU fokusiraju na sprovodjenje mera odgovornosti kod internet kockanja i klađenja. Madjarski primer je neuobičajena mera regulatora i čini kontraverzan izuzetak u favorizovanju on-lajn kockanja kao manje rizičnog za povećanje broja problemskih i kompulsivnih kockara.

Share